Забележителности

Еленския край е бил средище на възрожденската ни култура и родно място на много видни българи, сред които са Иларион Макариополски, Иван Момчилов, писателят Петко Ю. Тодоров.

В планинското градче Елена съжителстват минало и настояще, запазени са над сто културни паметника, от които седем са с национално значение: родната къща на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, Даскалоливницата, църквите „Свети Никола” и „Успение на Пресвета Богородица”, петте Разсуканови къщи и Попниколовата къща (в която се помещава Палеонтологически музей). Даскалоливницата е едно от най-интересните еленски забележителности. В самото наименование се съдържа предназначението й – „да излива даскали” (името е измислено от Петко Р. Славейков). Това е първият български възрожденски институт за учители, създаден от Иван Момчилов през 1844г., чийто възпитаници са били Петко Р. Славейков, Драган Цанков, Сава Катрафилов и др.

Къща за гости в Еленския балкан 

Църквата „Св.Никола” е най старата в града, още от началото на 16в. През 1800 г. е изцяло опожарена от кърджалиите, но през 1804 г. жителите я възстановяват тайно от турската власт. Когато идвали, изпратени от местния ага, хора на проверка, църквата била маскирвана като обор. Архитектурата й е скромна, но отвътре е богато изографисана, а в архивите й се пазят ценни книги.

Къща за гости в Еленския балкан 

Друг интересен природен феномен е Христовският водопад на р. Мийковска до с. Руховци, който е с височина 9 м. Тук мястото е удобно за пикник, има маси с пейки и барбекю.

Къща за гости в Еленския балкан 

На 9 км от града се намира и огромен 1300-годишен дъб, наречен “Слона” заради масивен нисък клон, който прилича на слонски хобот. Намира се в землището на с. Багалевци.

Къща за гости в Еленския балкан

Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан