За нас

Избягайте от рутината на ежедневието и се потопете в спокойствието на планината. Там където ритъма на деня се определя от песента на птиците и нежния аромат на билки. Добре дошли в нашата топла и слънчева къща за гости в сърцето на Еленския балкан.

История

Предание разказва, че първи поселници в село Палици били двама братя. Единият бил дребен на ръст и затова му викали пале. Той живеел в източния край на селото, поради което тази част била наречена "Палик" и от там дошло наименованието Палици. Другият брат живеел в западния край на селището и зиме правел пъртина в снега, но брат му си пускал свините и я развалял. Затова западната махала била наречена Развалаци.

За къщата

Къщата за гости в Еленския балкан е уютна традиционна къща за гости с комфорта и удобствата на модерен дом. Разположена е в тихо селце в полите на Еленския балкан на 12 км югоизточно от град Елена. Къщата разполага с три спални, две бани и кухня с трапезария. Прекрасния слънчев двор с цветя и декоративни храсти ще Ви донесе ведро настроение. Спокойствие и свобода са думите ,които най-точно описват атмосферата на Къща за приятели.

Забележителности в района

Еленския край е бил средище на възрожденската ни култура и родно място на много видни българи, сред които са Иларион Макариополски, Иван Момчилов, писателят Петко Ю. Тодоров. В планинското градче Елена съжителстват минало и настояще, запазени са над сто културни паметника, от които седем са с национално значение: родната къща на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, Даскалоливницата, църквите „Свети Никола” и „Успение на Пресвета Богородица”, петте Разсуканови къщи и Попниколовата къща (в която се помещава Палеонтологически музей). Прочети повече...

Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан Къща за гости в Еленския балкан